Allt du behöver veta om däckbyte

Att köpa däck kan för några vara det roligaste på året men för andra kan det vara ångestladdat och jobbigt. Vad ska du välja? Vad bör du tänka på? För att vara säker på vägen behöver du ha koll på mönsterdjup och vilken typ av däck som är optimalt för din bil. Genom att ha bra kunskap om vad du ska ha för däck blir din körning säkrare men det kan också minska din bränsleförbrukning genom att ha rätt däcktryck.

Snygga fälgar kan vara ett bra sätt att piffa upp en bil på och det behöver inte vara speciellt dyrt. Köper du billiga fälgar kanske inte alltid dem är speciellt snygga och du kan då köpa till navkapslar som fungerar som en billigare men inte riktig fälg. Navkapseln fungerar även som ett skydd till fälgen som sitter under.

Vilka däck ska jag ha och när?

Vad är det som du ska tänka på? Mest grundläggande är att tänka på när du ska ha sommar eller vinterdäck på bilen. Under perioden 1 december – 31 mars är det lag på att ha vinterdäck och om det råder vinterväglag ska vinterdäck användas även utanför den perioden. Detta gäller att inte förväxla med perioden 1 oktober – 15 april som är tiden du får lov att ha dubbdäck. Om lagen inte följs kan du få behöva betala böter, vilket inte är så roligt. Även när det är vinterdäck vi pratar om är det viktigt att ha ett mönsterdjup på minst 3 mm på personbilar. På sommardäck behöver mönsterdjupet vara 1,6 mm men det är bra om det är 3 mm även där för att ge bra fäste vid fuktigt väglag. Eftersom det är lag på att ha ett visst mönsterdjup på däcken är det viktigt att ha koll på när dem behöver bytas. Tänk däremot på att inte byta däck för tidigt för att minska förbrukningen av antal däck. Vi måste vara snälla mot miljön.

Byt däck själv

Har du lite kunskap om bilar är det bra att lämna in bilen till ett proffs som kan byta däcken åt dig då det är väldigt viktigt att däcken byts på rätt sätt. Om det inte görs på rätt sätt kan det innefatta stora skador på bilen då dem kan ramla av, men det kan också ge dig skador som framför fordonet om något händer på grund av felaktigt däckbyte. Ett däckbyte kan kosta mellan 200-500 kronor beroende på vart du väljer att genomföra bytet.

Om du ger dig på att byta däck på egen hand är det viktigt att tänka på säkerheten eftersom personbilar väger några ton. Det gäller att köpa rätt utrustning som klarar av vikten samt är anpassad till din bil. Förutom att det gäller att fundera på säkerheten när det kommer till bilen bör du även tänka på din egna hälsa. Att byta däck på bilen kan vara fysiskt ansträngande så se till att värma upp och lyfta ergonomiskt.