Skador och försäkringar

När olyckan är framme är det viktigt att vara täckt av rätt försäkringar för att det ska bli så snällt mot plånboken som möjligt. Att reparera en bil är dyrt och det kan även komma till omfattande läkarkostnader ifall du får en skada som är kronisk. Det är också viktigt att se till att du gör ditt bästa för att hålla dig säker i trafiken.

Vad för försäkringar finns det?

Det är viktigt att vara påläst när det kommer till försäkringar för att se till att du kör säkert i trafiken och kan få hjälp ifall det skulle hända något. Att ha försäkring på bilen kan kostnaderna lätt dra iväg och det är därför bra att jämföra olika försäkringar för att se vilken som passar dig bäst.

Trafik-, halv- och helförsäkring, vilken passar dig bäst och vilken ska du välja? Trafikförsäkring är den enklaste varianten att välja och den måste intecknas så fort du blir ägare på en bil enligt lag. Trafikförsäkringen täcker endast personskador och skador på fordon som varit inblandade i en olycka, utom ditt egna fordon, vid en olyckshändelse.

Halvförsäkringen täcker exempelvis stölder, brand och om du skulle råka tanka bilen med fel typ av bränsle. Även om du skulle få ett stenskott eller andra skador på fordonets vindrutor har du stor nytta av halvförsäkringen. Om du vill ha en försäkring som täcker skador på ditt fordon vid inblandade i en olycka behöver du teckna en helförsäkring.

Vad orsakar olyckor i trafiken?

Mobiltelefoner har varit en bov i trafiken sedan vi blev mer digitalt uppkopplade. Sedan 2018 är det därför förbjudet att använda mobilen i trafiken. Det är för att uppmärksamheten inte ska läggas på andra saker än själva körningen. Det är fortfarande lagligt att använda mobilen för GPS och prata i telefon med hjälp av hands-free.

Som vi alla får lära oss när vi tar körkort är det viktigt att inte inta alkohol eller droger när vi ska köra bil. Att vara påverkad vid framförande av fordon är inte bara farligt för dig som kör utan även för alla andra i trafiken. Du förlorar din förmåga att i situationer bedöma rätt och dina sinnen försämras. Om du åker fast för rattfylleri kan ditt körkort dras in och du kan även få fängelse om brottet är tillräckligt grovt.