Drag med rätt dragkrok

För dig som kanske både har båt eller husvagn, är kännedom om att skaffa rätt dragkrok oumbärligt. En bil med sliten dragkrok, eller en dragkrok med glapp kan åstadkomma hemska olyckor. Det finns flera aspekter att ta hänsyn till när du väljer dragkrok och i den här artikeln får du veta mer.

Valet av dragkrok avgörs av flera faktorer men den viktigaste är självfallet vilken vikt som den ska dra. Detta samt vilken typ av bilmodell du har för att samspelet ska fungera perfekt. På dragkrok365.se kan du hitta olika typer av dragkrokar som vi ska redogöra för här nedan.

dragkrok på bilDragkrokarnas olika sorter

Bilarnas dragkrokar kan delas upp i huvudsakligen tre modeller – fast, avtagbar och infällbar. Dock kommer det kontinuerligt ut nya varianter. En del bilar är redan utrustade med dragkrok redan när du köper dem.

Fast dragkrok

Den fasta dragkroken är ofta den billigare varianten men samtidigt praktisk då den har förmåga att dra tyngre släp och även husvagnar. Fördelen är att du även har plats att bära familjens cyklar bakpå bilen, vilket kan vara bra om ni vill ta med cyklarna på semestern. Den fasta dragkroken är dessutom mycket praktisk eftersom den håller sig på plats, sitter där den sitter utan att du behöver avlägsna den och den riskerar således inte att lossna.

Avtagbar dragkrok

Den avtagbara dragkroken är precis vad det låter som – avtagbar. Genom att montera och demontera den slipper den synas på bilen när du inte vill att den gör det. Det är också bra att slippa verktyg för att få fast kulan. Avtagbara dragkrokar kan även grena ut sig i två varianter – vertikala och horisontella, varpå den vertikala kan vara ett bättre alternativ om du vill att den syns mindre. Ibland kan den avtagbara dragkroken kännas lite mindre stabil, men med rätt märke och rätt montering ska du inte behöva oroa dig.

Tyvärr kan den avtagbara dragkroken inte dra släp och samtidigt låta bilen bära upp cyklar baktill.

Infällbar dragkrok

Om du vill ha en infällbar dragkrok så är du förmodligen ganska praktisk lagd. Den infällbara dragkroken sitter bakom bilens kofångare när den inte gör nytta och syns på så sätt inte. Många bilister som vill få en balans mellan estetik och säkerhet väljer den infällbara dragkroken som dessutom brukar vara av den lite dyrare sorten.