Guide till att byta däck

Börjar det bli dags att byta däck på bilen? Läs mer här hur du ska gå tillväga!

Som bilägare känner du till de skiften av hjul som ska göras två gånger om året; vår som höst. I vårt kalla land har vi två uppsättningar hjul, där den ena uppsättningen bär sommardäck och den andra vinterdäck. Många tycker att det här är en ganska tung syssla och låter därför en däckfirma ordna detta, men det här gäller långt ifrån alla. Det är fortfarande många som utför detta arbete på egen hand. Trots allt sparas ju en slant på att fixa skiftet av däck själv. Men, hur ska du då gå tillväga när du byter däck och vad ska du tänka på? Det ska vi titta på här nedan.

däck och domkraftNödvändig utrustning

Det är förstås några saker du behöver för att själv kunna byta dina däck – förutom att däcken fortfarande håller måttet enligt bestämmelserna. En första förutsättning är tillgång till någon form av lyft eller domkraft för att kunna hissa upp bilen och på så sätt få däcken ”i luften” så att säga. En garagedomkraft är en relativt billig investering och i det närmaste ett måste i alla garage. Det du också behöver är någon form av verktyg för att skruva bort hjulens muttrar, antingen en manuell variant eller en elektrisk. Verktyget ska vara försett med rätt storlek av hylsa som motsvarar de som sitter på bilen. Har du låsbara hjulbultar på bilen behöver du också ha tillgång till den adapter som du ska ha fått med.

Så här gör du

Ta ett hjul i taget.

  • Börja med att lossa på hjulbultarna så att de inte sitter stenhårt fast.
  • Hissa upp bilen med hjälp av domkraften.
  • När hjulet är i luften kan du skruva av alla bultar, en i taget. Försök hålla emot med ett knä eller liknande när du lossar på sista bulten, så att inte hjulet ramlar av.
  • Lyft försiktigt bort hjulet.
  • Nu är det dags att rulla fram det nya hjul som ska monteras. Rikta in det så att det passar med hålen och skruva sedan dit den första bulten samtidigt som du håller emot hjulet.
  • Skruva fast alla övriga bultar och släpp sedan ned bilen så att hjulen står på marken.
  • Dra åt alla bultar ordentligt.

Nu är du redo att fortsätta med nästa hjul!