Extraljus och säkerhet

Under de mörkare årstiderna kan det vara skönt att se lite extra bra under bilkörning. De vanliga strålkastarna kan ibland ha svårt att räcka till och då kommer extraljusen in i bilden. Det ser dessutom häftigt ut med flera snygga lampor på bilen.

Att använda sig av extraljus ger en rejält mycket högre säkerhet. Som förare går det att se längre när extraljusen lyser upp en längre samt större del av vägen. Det gör att djur och annat som befinner sig i vägkanten också kan upptäckas innan en kollision sker.

montering av billjusMontering och inköp av extraljus

Om du vill använda dig av extraljus på bilen är det viktigt att se till att de monteras ordentligt. Ljusen får inte sitta och gunga och det är inte heller speciellt lämpligt om de ramlar av. Bland annat xenon lampor från Extraljuskungen är enkla att få på plats och de sitter säkert. Det kan kosta en del pengar att köpa in extraljus men det är väl värt pengarna. Med bara några enkla handgrepp sitter de på plats på bilen och vill du inte montera dem själv kan en lokal bilverkstad hjälpa till. I de allra flesta fall handlar det bara om att skruva fast en ställning i bilen och sedan fästs ljusen där.

När får extraljusen användas?

I Sverige finns det en hel del regler för fordonsbelysning och för hur den ska se ut. Hos Transportstyrelsen går det att läsa mer om när ljusen får vara tända och i vilka kombinationer de tillåts. De allra flesta som använder sig av extraljus väljer att kunna tända dem samtidigt som helljuset tänds. Det är en tillåten kombination. Att ha fel ljus tända på bilen kan göra att polisen utfärdar böter vid en kontroll.

Pimpa bilen med extraljus

Extraljusen ger inte bara ett större upplyst område. Bilar oavsett sort ser rejält mycket häftigare ut om de förses med extra lampor, ljusramper med mera. Det finns inga regler för hur mycket ljus du får ha på din bil. Det finns rent av tävlingar och bilträffar där man jämför hur pass stort område bilarna lyckas lysa upp.