Viktigt att veta när du ska starta bilverkstad

Vill du starta upp en bilverkstad? Då finns det en hel del saker som du bör tänka till kring om du har som mål att sälla dig till de bilverkstäder som listas som landets bästa – då är det både underleverantörer, tillstånd och miljömärkningar som väger tungt.

Det finns många som drömmer om att starta en egen verksamhet där bilar står i fokus, och just att ha en egen bilverkstad står högt i kurs. Men du bör vara väl medveten om att det krävs mer än att bara hitta en lokal där en bildepå får plats. Har du till exempel tänk på att du behöver upprätta ett samarbete med en mekanisk verkstad som ska förse dig med diverse plåtdetaljer, bockning och stansning? Likaså behöver du tänka till kring miljön. För att överhuvudtaget få driva en bilverkstad ska du känna till att bilverkstäder räknas som miljöfarlig verksamhet på grund av risken för utsläpp av olja och kemikalier som ständigt är närvarande här. I en bilverkstad, tillskillnad från i ett vanligt garage, ska det av denna anledning inte finnas en avloppsbrunn. I stället kan du samla upp slam och grus när vattnet dunstat direkt från golvet, eller leda vatten från verkstaden ner till en oljeavskiljare. Du kan även använda en cistern för spillolja tipsar Kristianstad kommun. Tre viktiga punkter är därför att:

  • inte ha avloppsbrunn
  • säkerställa att du har en oljeavskiljare om golvbrunn finns
  • använda en cistern för att fånga upp spillolja

Godkänd Bilverkstad-certifiering

Något som tidningen Motor-magasinet tipsar om är att sälla sig till det nya kvalitetsdokument vid namn Godkänd Bilverkstad om man vill visa att man följer de regler och riktlinjer som lagen ställer upp. Tanken bakom kvalitetsdokumentet är nämligen att branschen gemensamt ska sätta en högre kvalitetsstandard och att om man är medlem i vissa organisationer så ska dessa kvalitetspunkter vara obligatoriska. Om målet dessutom är att hamna på listan över Sveriges bästa bilverkstäder, som bland annat tas fram genom kundnöjdhet, så är denna certifiering definitivt nödvändig i sammanhanget. Något som till exempel Aftonbladet skriver så är kvalitetsstandarden Godkänd Bilverkstad just något som för alla branschens omkring 4000 bilverkstäder ska ha genomfört kraven för mellan 2019-2020 – med målet att införa en alla verkstäder ska ha en gemensam kvalitetsstandard för bättre kundtrygghet och för att motverka osund konkurrens med mera. Så är det en bilverkstad du vill starta är detta definitivt något att hålla i åtanke redan från start.