Köp din första bil rätt

första bilenAtt köpa sin första bil är ett stort steg för många. Men risken är att det kan bli allt för exalterande, det är nämligen viktigt att tänka lugnt och kritiskt inför köpet.

Så fort någon har fått körkort är det vanligt att direkt vilja gå ut och köpa en bil. I vissa fall kan den nyblivna körkortstagaren göra det själv. I många andra fall är det föräldrarna som får hala fram plånboken.

Att tänka på vid första bilköpet

Oavsett om det är personen själv som tagit körkort, dennes föräldrar eller någon annan finns det alltid ett antal viktiga saker att gå igenom när det ska köpas en bil. Någon kan alltid skrika ut ”Bygg bil”, men det är inte att rekommendera för alla. För de som är händiga kan det dock vara ett bra sätt för att spara sig en hel del pengar.

Men för de flesta kommer det att sluta i ett köp. Att gå och köpa en ny bil är inte heller att rekommendera. Om du eller dina föräldrar har så mycket pengar funderar du säkerligen inte mycket på hur bilköpet ska påverka dig.

Men för många är det en stor investering. Det är bra att veta att även om flera begagnade bilar är dyra är det långt ifrån alla som kostar skjortan.

Tänka på vid bilköp

  • Jämför priser.
  • Gå inte efter första bästa pris.
  • Leta efter begagnat.

Att jämföra priser kommer därför vara direkt nödvändigt. Det gäller att börja med att göra upp sin budget. Hur mycket får bilen kosta som mest? Via Blocket eller andra sidor som säljer prylar och annat går det att filtrera bra. Det gör att det smidigt går att välja maxpriset och sedan se hur bilarna i den prisklassen ser ut.

Det är också viktigt att tänka på att inte slå till på första bästa bil. I stundens hetta är det lätt hänt att någon ser en bil och slår till direkt eftersom personen i fråga inte orkar vänta. Men tänk på att det ofta kommer ett bättre erbjudande. Det gäller att hålla sig kylig i det läget.