Tips när du tar körkort

Ett körkort innebär för många en stor frihet, och det kan även vara vägen till att kamma hem det där drömjobbet. Här får du några tips på vad som kan vara bra att tänka på när du tar körkort.

Att ta körkort kan bli en kostsam historia. Utöver själva körlektionerna är det många mindre utgifter som tillstånd, synundersökning, fotografering och tillverkning av körkortet som tillkommer. Men det finns flera saker du kan göra för att få ner totalsumman och fixa ett billigare körkort.

övningskörningÖvningskör där du ska köra upp

Om du redan nu vet var du ska köra upp är det bra att övningsköra så mycket som möjligt i samma område. Blir uppkörningen t ex i Farsta i Stockholm så kan det vara bra att söka dig till en trafikskola i Stockholm som ligger nära.
Genom att lära känna vägarna och omgivningarna blir du tryggare och säkrare när den stora dagen för uppkörningen kommer.

Övningskör billigare

Om har en förälder eller någon annan du kan övningsköra med så är det något som du kommer spara in mycket pengar på. Den du kör med behöver gå en handledarkurs tillsammans med dig, och enligt Transportstyrelsen ska ”handledaren se till att du följer alla trafikregler och titta på hur du planerar din körning”.

Automatväxlad bil

Något annat som kan vara bra att fundera på är att välja att endast ta körkort för en automatväxlad bil. Det är betydligt enklare och det brukar gå snabbare för de flesta att lära sig hantera en bil med automat. Som det framgår av artikeln i DN:

Körkortstagare som väljer att ta körkort för automatväxlad bil i stället för en manuellt växlad ökar i Sverige