Bygg bil på säkert vis

Det är många fordonsintresserade personer som gärna bygger egna bilar men för att göra det är det viktigt att man har koll på vad man gör, följer alla regler som finns och säkerställer att man är skyddad ifall en olycka skulle ske. Här är några tips att tänka på om du också är sugen på att bygga en egen bil.

När du vill bygga en bil från grunden är det viktigt att du läser på om vilka regler som gäller och har en del förkunskaper i byggande innan du sätter igång. Ta på dig bekväma skyddsskor och ordentliga arbetskläder samt säkerställ att du har alla verktyg och maskiner som du behöver för att kunna genomföra bygget.

Detta gäller när du vill bygga en bil

Du som vill bygga en bil behöver känna till att det är ett ganska stort projekt du tagit dig an som kommer ta tid och att det finns en rad regler att följa. Något som tidningen LT till exempel tipsar om är att du ska skaffa dig den ideella organisationen Sveriges fordonbyggares riksorganisations (SFRO) bygghandbok som består av hela 250 sidor som berättar just hur du ska och inte ska bygga en bil. Något annat om är viktigt att tänka på är att egentillverkade fordon ska registreras hos Transportstyrelsen och detta är något du måste ansöka om.

  1. Ansök om ursprungskontroll.
  2. Du behöver ha ett identitetsbevis från SFRO eller TESTA som du skickar in tillsammans med 17 tecken i ditt chassinummer som någon av organisationerna gett dig.
  3. Skicka in köpehandlingar för fordonets vitala delar såsom chassi, axlar, kaross, motorväxellåda och bromssystem när det kommer till bilar. Tänk på att om du använder delar från ett annat forum så behöver du även bifoga identitet på det fordonet via köpehandlingarna.
  4. Du måste betala en ansökningsavgift, vilket du gör när ansökan skickats in och du får ett konto och OCR-nummer att betala till.

När du sedan fått din ansökan godkänd så lassas din hemmabyggda bil som en riktig bil som, precis som vilken annan bil som helst, behöver genomgå besiktningar varje år och ska följa vanliga regler som gäller för just bilar i trafiken.