Så här får du en säker bil

När du åker bil vill du i regel kunna känna dig säker. Vissa bilar har enormt många säkerhetsdetaljer som det görs mycket reklam för. Äldre bilar har i regel inte alls samma teknik, och vid en eventuell kollision kan det göra bilen farlig att färdas i. Men vad gör din bil säker?

Det finns mycket häftig teknik i moderna bilar och en del av dem har med säkerhet att göra. Automatiska bromsar är en sådan sak. Om du kommer för nära något bromsar bilen automatiskt in för att undvika en kollision, eller för att minska skadorna vid en sådan. Även airbags är en sorts teknik som måhända är äldre, men fortfarande precis lika vanlig i bilarna. De har räddat många liv genom åren och allt fler airbags, krockgardiner och liknande sätts in i bilarna för att du ska kunna åka än säkrare. Det finns dock också en del saker du på egen hand kan se till för att göra din bil ännu säkrare att färdas i. Du kan till exempel lägga in en brandsläckare i bilen som kan användas för att bekämpa bränder. Även ett första hjälpen-kit kan vara bra att ha om du skulle råka ut för en lycka.

Gör din bil säkrare

Även om din bil har all den säkraste tekniken kan du som förare göra den än säkrare. Du behöver till exempel inte köra fortare än nödvändigt. Trots automatiska bromsar och annat minskar skaderisken otroligt mycket bara genom att du sänker farten. Du bör också se till att du inte har fritt liggande last i bilen. Den kan orsaka rejäla skador vid en hastig inbromsning. Även en sådan sak som en ask näsdukar kan bli farlig om den flyger framåt vid en krock. Vid sidan av all teknik bör du också se till att du kan hantera din bil även om tekniken fallerar. Om du behöver bromsa in och ABS-bromsarna inte fungerar måste du kunna hantera bilen. Du bör alltså inte lita allt för mycket på säkerhetssystemen. Om det skulle vara fel på något säkerhetssystem brukar dock i regel en varningslampa lysa på bilens instrumentpanel.