Rost på bilen

Det är inte alls speciellt ovanligt att få rost på sin bil. Plötsligt finns den bara där. Ofta beror den på att bilens metall kommit i kontakt med fukt och luft men ibland kan rosten också komma från andra källor.

Överlag drabbas alla bilar av rost någon gång, på någon del. Det kan vara ett stenskott som man missar att laga eller så är det andra gamla skador som gör sig påminda. Att bilar rostar är naturligt. Men kan man minska risken för stora rostangrepp?

Bra bilförvaring

Att ha bilen parkerad på en gräsmatta året runt är inte speciellt bra. Gräset är ofta fuktigt och det leder dessutom bort fukten på ett dåligt sätt. När gräset växer kan det också nå upp under bilen. Fukten gör att rost bildas både på bilens bromsar, fälgar, lack och underrede. Ett garage är ypperligt att förvara bilen i. Då kan det vara bra att känna till att en avfuktare i garaget minskar risken för rost om bilen ska stå förvarad länge. Om du ska vinterförvara bilen i flera månader kan det dessutom vara bra att sätta in en fuktslukare i bilen för att undvika att fuktskador uppkommer.

Vilka bilar rostar mest?

Det finns inte någon direkt statistik för vilka bilar som rostar mest. Många moderna bilar har rostskydd på underredet som gör att de inte ska rosta lika mycket. Många gånger har de också olika former av skyddskåpor i plast eller metall. Det kan dock vara en nackdel eftersom att fukt stannar länge bakom plåtarna och fukten i sig orsakar sedan rost. När det gäller äldre bilar kan man ofta se att de har rostangrepp men det beror i de flesta fall på ålder och användning. När det gäller rostskador måste man åtgärda dem ordentligt, annars kommer de snart tillbaka.

Att undvika rost på bilen

Genom att parkera på ett bra ställe och genom att se till att åtgärda små stenskott och lackskador i tid kan man minska rostens omfattning. Det är också bra att hålla koll på bilens underrede. Om man inte gör det kan rosten annars gå rejält hårt åt bilen.